Varför parade jag Charga och Zkrotis? Ja det är inte av bekvämlighet för att det är min vän Maries hane utan för att jag känner till många av Zkrotis släktingar. Eftersom jag stort intresse av arbetande leonberger så finner jag detta extra intressant då man hittar många bra arbetande hundar i både Chargas & Zkrotis stamtavlor.

 

Zkrotis stamtavla:

Bakom Zkrotis mamma finner vi bla. Johandys Cherubin som är syster till min första hund Gaston. Gaston var en mycket stabil kille som älskade människor och med en instinkt att livrädda människor i vatten. Deras mamma hette Remröds Parfait Amour "Arven" som jag träffade ett flertal gånger, enligt Johandys så var denna tik en duktig spårhund.

Gastons pappa hette Sundstamms Design Of Golden Art "Darten" och han såldes till England och har haft en betydelsefull roll för landets leonbergeravel.

 

Zkrotis pappa:

LP1 LP2 Dragongårdens Break Every Rule "Jonte" har verkligen visat sig vara en arbetsvillig leonberger, han är uppflyttad till högreklass bruksspår och han har 2st 1:a pris i lydnadsklass elit, retligt när ett lydnadschampionat.

Vad hittar vi sen då jo Dragongårdens Beautiful Beatrice, Sjöbjörnens Houdini, Wänerlands Cassim, Aristo-Artisto mfl. Här tycker jag verkligen man kan se en röd tråd gällande arbetande leonberger. Tittar man på vatten, bruks och lydnadslistorna genom åren så finner man Wänerlands Cassim bakom många av dessa lejon. Min gamla tik LP 1 Johandys Guidetta "Gebra" var en dotter till Cassim. Gebra hade en fantastisk mentalitet och var väldigt pigg på att arbeta, hon hade en enorm förkärlek till vatten och denna medfödda instinkt till att livrädda i vattnet.

Vi finner även 2st tjänstehundar, Johandys Gretchen (syster till Gebra) & Johandys Kontschakovna (dotter till Arven).

Tittar man på nära håll så ska jag väl tillägga att jag har träffat nästan alla av Zkrotis syskon & alla är trivsamma lejon. Zkrotis bror "Nelzon" har titeln LP 1 och bägge dessa bröder har jag kunnat följt sedan de var små valpar. Det jag gillar bäst med Zkrotis (om vi nu inte pratar extriör) är hans livsglädje och han är verkligen en "go & glad, kexchoklad" hund.

Dessutom har han en mkt stor arbetspotential och jag kan nog påstå att han tillhör en av Sveriges vigaste leonberger, kanske låter lite oviktigt men det är en viktig del om man ska kunna arbeta med sitt lejon. Det känns extra spännande att kunna blicka tillbaka på denna stamtavla då man träffat många av dessa hundar. Nog om denna sidan innan jag svävar ut för mycket=)

 

Chargas stamtavla:

Chargas mamma: Phoebe har jag endast träffat en gång men enligt Gunilla så var hon vild & galen som ung, Phoebe har genomfört ett godkänt inträdesprov i Norge för att få tävla IPO i Norge. Den känslan jag fick av Phoebe när jag träffade henne var att hon var mycket stabil och utstrålade ett lugn & självsäkerhet.

Bakom Phoebe finner vi Soldronningens Kiara, Faustino VD Blandinushof samt den norska "bamsevinnaren" Eik von Haus Schluter mfl. Gunilla har berättat en hel del om hundarna bakåt i Chargas stamtavla och de har varit trivsamma, livliga, pratiga och framförallt arbetsglada.

 

Chargas pappa:

FP SL1, SL2, NUCH, NLCH Fiva´s Charg

Denna otroligt duktiga hund med sin fantastiska förare Kari är alltså Norsk Lydnadschampion, Norsk Utställningschampion, uppflyttad till elitklass bruks/sök, uppflyttad till öppenklass vatten (VP) samt godkänd i SL1+SL2 (spår/lydnad i IPO). Behöver jag nämna att killen har arbetskapacitet? Nå ser man någon röd tråd här då, (Chargas halvbror) Antholmens Valentino Rossi är Svensk Lydnadschampion, Svensk utställningschampion,Svensk Viltspårschampion, godkänd  öppenklass vatten (VP) samt godkänd till lägreklass bruksspår. Antholmens Vilja (Chargas halvsyster) har titeln LP 1 & LP, 2, Antholmens Wilbur (Chargas halvbror) är uppflyttad till högre klass bruks/spår samt har 1st 1:a pris i lydnadsklass elit.

Vi finner Holy-Holy i denna stamtavla vars pappa hette Los Montoyas Mac Mahoni vars bror hette Los Montoyas Mr Movitz, denna hund fick certpoäng i bruks/spår samt ett 1:a pris i Lydnadsklass elit. Helsystern Los Montoyas Mercy Melphomene blev sveriges första godkända leonberger i flygvapnet denna tik titulerade sig även LP 1.

 

Eftersom man ofta skryter om hundars utställningsmeriter så känner jag ett behov av att "kontra" med lite arbetsmeriter=)